Krmení včelstev

27.07.2018 16:50

V posledních několika letech jsem zkoušel různé technické řešení krmení včelstev. Od krmení cukerným roztokem naplněným ve 4L sklenicích, po krmení kýbly se slámou nebo keramzitem.

Sklenice

Jejich velká nevýhoda je křehkost skla a nemožnost je nějak naštosovat do sebe, takže zabírají hodně místa.

Kyblíky se slámou

Jde o poměrně dobré technické řešení, ale kyblíky jsou shora otevřené. Sice jsou umístěny v prázdném horním nástavku, přesto vůně cukerného roztoku poměrně silně stimuluje slídění na včelnici.

Jakubovské krmítko

Jedná se o kyblík s vnitřním vstupem (trubka ve středu). Tento způsob krmení se mi líbil, protože kyblík bylo možné zavřít, čímž se eliminovalo slídění. Do kyblíku se může vložit sláma nebo keramzit. Ze zkušenosti se mi více osvědčila sláma, protože jsem pak v kyblíku nenacházel tolik utonulých včel jako v případě keramzitu.

Obr. 1: Různé způsoby krmení včelstev.

Krmení předpřipraveným sirupem v kyblících s prosakovacími otvory

Před několika lety jsem začal zkoušet komerční krmivo, které je vyrobeno z cukru. První rok jsem měl samozřejmě obavu, zda je krmivo vhodné pro včely, protože téma sirupů a invertů je opředeno mnoha pověrami. Tento článek není reklamou, proto záměrně neuvádím název používaného krmiva. Včely na něm zimuji již několik let (v roce 2018 to bude již asi 4 sezóna), proč?

  • včely na sirupu zimují srovnatelně jako na cukru (hodnocena síla včelsva na jaře, spotřeba zásob, nosematóza)
  • krmivo zakoupím již naplněné do kyblíků, takže odpadá práce s rozpouštěním cukru, plnění krmítek, čímž ušetřím několik hodin práce
  • nevýhodou je vyšší cena ve srovnání s krmením cukrem
V roce 2017 se mi do rukou dostaly vzorky různých komerčních krmiv k laboratorním experimentům. Některá krmiva byla vyrobena ze škrobu. Pro zajímavost jsem si provedl analýzu cukrů v těchto krmivech (HPLC-CAD) a byl jsem velmi překvapen, kolik z nich obsahuje maltosu. Což je cukr naprosto nevhodný pro zimování včelstev. Je pro včely špatně stravitelný, pokud tedy nemají včelstva během zimy možnost očistných proletů, může jim maltosa způsobit nemalé trávicí problémy a třeba i stimulovat rozvoj nosematózy. Když jsem byl na konferenci v Grazu na jaře letošního roku, viděl jsem tam mnoho stánků s krmivy. Jedno z nich mě zaujalo, mělo certifikát BIO, bylo poměrně drahé, avšak po laboratorní analýze jsem zjistil, že obsahuje přibližně stejně maltosy jako sacharosy. Takové krmivo bych včelám opravdu dát nechtěl. Pokud tedy nechcete krmit cukrem, je potřeba být s výběrem komeršního sirupu velmi opatrný. Je nutné se vyvarovat krmivům vyrobeným ze škrobu!

 

Postup krmení s kyblíky s prosakovacím víkem:

Obr. 2: Příprava kyblíků naplněných sirupem - prosakovací víko je přelepeno izolepou, vhodná je pevná stříbná izolepa.

Obr. 3: Pohled na prosakovací víko kyblíku.

Obr. 4: Během krmení nechávám 3/4 víčka přelepené, aby krmení fungovalo i jako podněcování, protože během července klíckuji matky, včelstvo je tak před začátkem krmení bez plodu (způsob zvládání varroózy).

Obr. 5: Vytvoření podtlaku v převráceném kyblíku - do spodního kýble se nechá odtéct trocha krmiva, aby neteklo do úlu. Jakmile se v horním kyblíku vytvoří podtlak, krmivo téct přestane.

Obr. 6: Během vytváření podtlaku je možno připravit včelstvo či udělat jinou práci.

Obr. 7: Posazení kyblíku na horní loučky rámků.

Obr. 8: Postavení prázdného nástavku na úl, ten se pak zakryje střechou.

Zpět