Znepokojení nad spady

31.01.2017 21:53

Mnoho včelařů se může znepokojit nad zvýšeným spadem roztočů na úlových podložkách během zimy, mezi takové patří i včelařka, která mi poslala níže zkopírovaný dotaz. Jelikož jde o častý dotaz, zveřejňuji jej zde včetně své odpovědi.

Dotaz včelařky (neupravováno):

Dobrý den, pozoruji nárůst varoázy ve spadu. Posílám tabulku s léčbou fumigaci, varoamonitoring, aerosolem a další varoamonitoring. Vím, že jsem v roce 2016 zanedbala vyřezávání trubciny. Na jaře jsem měla 8 vcelstev, 7 se vyrojilo. Nyní mám 16 silných vcelstev, některé oddelky nebylo možné spojit pro jejich sílu. Vyrojeni bylo hlavně kvůli pozdnimu rozšíření. Měla jsem a mám ještě zdravotní problémy, které mě omezovaly v těžké práci,práci u včel mám však ráda. Dnes již vím, že se jarnimu léčení nevyhnu. Ptám se,zda a kdy mohu použít aerosol, nechci čekat na výsledky z veteriny. Kdoví, kdy budou. Děkuji za odpověď. S pozdravem XXX

Takto vypadaly spady (přepsáno z fotografie do tabulky)

Odpověď:

Vážená paní XX,

yyřezání trubčiny nemusí být nutně takový problém, mnoho roztočů si včelstva donesou během podzimních loupeží, to ale není Váš případ – soudím dle spadů. Myslím, že se znepokojujete příliš brzy. Díval jsem se na tabulku s daty a podle mě, nejde o nijak závažný problém nebo něco nezvyklého. Spady po první fumigaci se Vám možná zdají vysoké, ale jde o relativně normální stav, navíc po druhé fumigaci jsou spady minimální, tzn. že první fumigace zasáhla většinu roztočů. V některých včelstvech byl možná ještě plod během fumigací, to se ale vyřeší následným aerosolem.

Potenciálním rizikem jsou včelstva 10, 11, 13, kde jsou po všech ošetřeních vysoké spady. V jakém stavu jsou tato včelstva? Nepozorovala jste nějaký nápadný úbytek včel?

Spady v období kolem Vánoc se Vám možná zdají vysoké, ale je potřeba vzít v úvahu vývoj počasí. Nevím, jak bylo v XX, ale u nás na Moravě bylo teplo, včely létaly. Rozvolnil se zimní chumáč, a tak se včely začaly pohybovat po prostoru úlu, načež z louček, buněk a jiných prostor začaly shazovat roztoče na dno, proto vidíte zvýšené spady u některých včelstvech.

Aerosol i fumigaci nařizuje veterinární správa, sama si ale můžete včelstva ošetřit kyselinou mravenčí v jarním období nebo ještě během zimy kyselinou šťavelovou. Nemyslím si ale, že je to potřeba. Pokud se chcete vyvarovat dalšímu chemickému léčebnému zákroku, vyřežte během prvních jarních prohlídek plod. Pokud ve včelstvech roztoči jsou, budou právě na plodu, který zlikvidujete. Sice tím obětujete pár desítek včel, ale zase se zbavíte roztočů. Sledujte včelstva 10, 11, 13, tam by asi vyřezání plodu v roce 2017 bylo opravdu na místě!

 

Zpět