Rezerva matek v sezóně

10.11.2010 13:15

Většina včelařů mění pravidelně matky, v sezóně minimálně vždy jednu vymění. Na výměnu matek existují spousty návodů a tipů, jak zabezpečit, že nová matka bude 100% přijata. Stoprocentní přijetí nové matky nezaručí ani ta nejpropracovanější a nejdokonalejší metoda, v přírodě totiž nic nejde na 100 %.

Matky měníme z různých důvodů:

  • stáří matky
  • nevyhovující vlastnosti matky
  • bodavé včelstvo
  • včelstvo trpní na nemoci plodu
  • a další

Mnoha včelařům je však líto starou matku utratit a místo ní do včelstva vložit novou, někdo také může mít obavy z nepřijetí nové matky, protože ji nemá čím nahradit a v případě povrzení obav (nepřijetí matky) by musel spojovat včelstva. Jedna z možností je naučit se chovat matky sám a mít tak dostatek materiálu pro výměny matek, další možností je tvorba oddělků s matečníky, které mohou sloužit i jako zásoba matek v sezóně nebo i jako rezerva na příští rok. V sezóně lze matku uchovat v klícce určené pro přechovávání matek.

Obr. č. 1: Klícka pro přechovávání matek.

Klícka má vnitřní rozměry 4 cm x 7 cm x 4,5 cm, na její horní straně je zásobníček na krmivo, které prosakuje malým otvorem do klícky, včely si jej odebírají podle potřeby.

Zkušenosti

Do klícky se vejde několik desítek včel, maximálně jsem do ní plnil kolem 100 včel. Po naplnění včelami byla do klícky přidána matka, kterou jsem chtěl uchovat jako rezervu. Včely v klícce byly ze stejného včelstva jako matka. Do klícky je možno přidat i kousek plástu - nezkoušel jsem. Jako krmivo byl použit smíšený květový med. Med květový má tu nevýhodu, pro použití jako krmivo, že rychle krystalizuje. Když med ztuhne, neprosákne otvorem v klícce a včely jsou hladem. Pokud se to nehlídá, může dojít až k úhynu celého osazenstva klícky. Zkoušel jsem i cukerný roztok. Med byl včelami odebírán podstatně pomaleji, zásobník s medem vydržel týden až 10 dní, nasycený cukerný roztok maximálně 5 dní. Klícka byla uložena při pokojové teplotě.

Včely z letní generace jsou schopny přežít v klícce měsíc i déle, po měsící jsem ale včely vyměnil za nové, protože na dně klícky se už nacházelo mnoho mrtvolek. Po výměně osazenstva jsem matku do klícky vložil až za 24 hodin po naplnění klícky včelami, důvodem bylo nechat včely osiřet. Klícky byly v provozu celou sezónu, na konci sezóny byly zrušeny. Uchování matek přes zimu nezkouším, myslím, že jednodušší a přirozenější je uchovávat matky v oddělcích, k tomuto účelu postačí i 5rámkové oddělky, které jsou ale dostatečně zakrmeny.

Popsanou metodou lze snadno a téměř bez práce uchovat staré nebo i nové matky jako rezervu, pokud se nám náhodu nepodaří výměna matky a nebo včelstvo nezvládne tichou výměnu. Klícky jsem zakoupil od firmy Vastoil. Vyzkoušel jsem zaklíckovat asi 8 matek. Pouze dvě uhynuly asi po měsíci.

Obr. č. 2: Horní pohled - prosakovací otvor na krmivo.

Obr. č. 3: Klícka naplněná včelami.

Zpět