Opravdová samoobsluha

02.11.2016 21:29

V zahraniční jsem několikrát viděl samoobslužný prodej ovoce, zeleniny i sýrů nebo nápojů. Stolek se zbožím je umístěn u branky stavení, zákazník si sám odebere, kolik chce a do kasičky nacházející se vedle stolku se zbožím vhodí příslušnou částku peněz, pak spokojeně odchází. Tento způsob prodeje je běžný na vesnicích, kde se lidé většinou znají a mají mezi sebou větší důvěru než obyvatelé měst, která jsou mnohem anonymnější. U nás je takový způsob prodeje považován za něco netradičního.

Turistické útulny ve Švédsku

Při cestování po Švédsku jsem v národních parcích viděl útulny pro turisty, které byly volně přístupné. V chatách byly lavice, na které stačí pouze rozložit karimatku, zásoby jídla v kuchyňce i naštípané dřevo k zatopení v kamínkách. Provoz si zajišťují sami turisté, když něco spotřebuješ, tak na oplátku dodej ze svých zásob, naštípej tolik dřeva, kolik jsi spálil, ukliď po sobě a jdi dál.

Samoobslužný výčep v České Kanadě

V oblasti zvané Česká Kanada (oblast kolem Jindřichova Hradce) jsem během výletu narazil na samoobslužný výčep. Nachází se na červené turistické značce mezi Zvůlí (jihovýchodně od Kunžaku) a malou obcí Nový Svět. Žíznivý turista jednoduše přijde k výčepu, čtečkou protáhne občanský průkaz, čímž prokáže svou zletilost, vhodí mince a již si může čepovat vlastní pivo. Sice jde o samoobslužný prodej, jelikož jde ale o prodej alkoholu, musí žíznivec nejdříve prokázat, že je starší 18let, automat mu navíc neumožní načepovat více, než kolik si předem zaplatil.

Lesní bar v Jesenikách

Daleko více samostatnosti nabízí lesní bar, který můžete navštívit na cykloturistické značce 6044, která vede ze zastávky Horní Lipová – bus k útulně Mates. V lesním baru naleznete jak jídlo, tak i chlazené pití, máte možnost si uvařit kávu, čaj nebo svařák, vše naprosto samostatně. U zboží jsou uvedeny ceny, sami si pak jen spočítáte celkovou útratu, kterou zaplatíte vhozením peněz do kasičky u vstupu do baru. V minulosti se sice již stalo, že byl lesní bar vykraden, avšak pachatelé byli vypátráni a náležitě „po vesnicku“ potrestáni, jak mi sdělil jeden z obyvatel obce pod lesním barem.

Ceny určuje zákazník

V Jizerských horách se nachází bar, v němž je sice obsluha, která vám ochotně uvaří čaj, nalije panáka nebo prodá pivo, útratu si však budete muset spočítat sami. Ceník se v baru nenachází, zaplatíte tolik, nakolik si zboží a služby sami oceníte. Jistě zajímavý nápad, který nejednoho návštěvníka zaskočí, protože vzbudí otázku, kolik vlastně ten čaj stojí a nakolik mám ocenit obsluhu?!

Samoobslužný prodej medu – utopie nebo dobrý nápad?

Rozhodl jsem se vyrobit samoobslužný automat na med neboli MEDOMAT. Tento medomat je plně automatický, přesto nenáročný na provoz. Nachází se na plotě našeho domu, je v provozu 24 hodin denně. Jde o skříňku, v níž jsou sklenice s různými druhy medu. Zájemce prostě jen otevře dvířka medomatu, vybere si balení a druh medu a do kasičky zaplatí příslušnou částku. Na sklenicích jsou uvedeny ceny za jednotlivá balení i druhy medů.

Tento způsob prodeje se může zdát nešťastným, protože hrozí ukradení sklenic s medem, když jsou volně přístupné, vandal může skřínku rozbít a k tomu ještě vykrást kasičku s penězi. Když jsem o tomto nápadu mluvil s přáteli ještě před uvedením medomatu do provozu, nemálo lidí si klepalo na čelo, zda to myslím vážně, že v ČR nic takového nikdy nemůže fungovat. Já si ale říkám, že může, přece není možné, abychom na tom byli morálně tak špatně, a proto jsem se rozhodl samoobslužný prodej jednoduše vyzkoušet. Věřím, že nikdo nic cíleně nerozbije, nic neukradne, ba navíc bude mnoho spokojených zákazníků, kteří nebudou muset čekat, než bude někdo doma, aby je mohl obsloužit. Vyhodnocení celého nápadu se dozvíte časem, až bude medomat pár měsíců v provozu.

Zpět